Híreink

SZÜLETÉS HETE

Sárvár
Helen Doron Nyelviskola 9600 Sárvár, Fekete-híd u. 32.

Temesi Patrícia
sarvar@helendoron.com

Telefonszám: 06/30 942 5195

Sok szeretettel várunk minden kedves Érdeklődőt. Reméljük, mindenki megtalálja a számára megfelelő programot.

Május 7. (kedd)

11:00 – Ölelés szabad kezekkel – egy előadás a babahordozásról

Lepesi-Benkő Réka, hordozási tanácsadó előadása

Gyermekeink testközelségre, hordozásra születtek.

Mikor felemeljük őket, széttárják karjaikat, felhúzzák és széttárják térdeiket: ölelj magadhoz!

Mikor egy kisbaba megszületik, ő nem tudja, hová, milyen kultúrába született. Mindegy, hogy hol, kik veszik körül, az ő igényei azonosak maradnak: élelem, biztonság, testmeleg, testkontaktus… Az anyának azonban helyt kell állni a városi mindennapokban. Ezt az ellentmondást szeretnénk feloldani.

16:30 – Dévény Speciális Manuális Technika és Gimnasztika Módszer

Éder-Kocsis Éva, gyógytornász interaktív előadása a babák mozgásfejlődésről, a Dévény-módszerről

17:30 – Iskolaérett-e a gyermekem?

Fazekas Andrea gyógypedagógus, logopédus interaktív előadása

Mi történik akkor, ha a szülő szerint gyermeke még nem iskolaérett? Ki dönt? Melyek az iskolaérettség kritériumai? Miben tud segíteni egy gyógypedagógus, logopédus az iskolára való felkészülésben?

Május 8. (szerda)

9:30 – Kismama torna

Kölndorfer Renáta vezetésével

Szeretettel várjuk azon kismamák jelentkezését, akik szeretnék fittebben megélni várandóságukat, és megtudni, mit tehetnek, és mit nem a testükkel ez alatt az idő alatt.

10:30 – Szoptatási tanácsok

Lepesi-Benkő Réka szoptatás segítő interaktív előadása

A szoptatás fajunk biológiai normája. Nem különlegesség, nem is kulturális hagyomány. Biológiai jellegzetesség: emlősök vagyunk.
Korábban, törzsi kultúrákban, de akár még nagyanyáink idejében szinte minden leánygyermek úgy nőtt fel, hogy látta, hogyan szoptatnak idősebb nőtársai, akik tudásukat és tapasztalataikat megosztották egymással. Ma azonban, miközben soha korábban nem áramlott ilyen könnyen az információ, felnőhetnek generációk anélkül, hogy szoptató anyát látnának. Újszülöttjeinket azonban nem érdeklik a kulturális változások. Az ő szükségleteik nem változtak meg az elektromos áram használatától, az internet elterjedésétől, ők ugyanúgy az anyatejtől fejlődnek a legjobban, mint 10000 évvel korábban élt őseink. Sajnos az a tudás, ami régen még megtalálható volt a családi közösségekben, ebben a formában elveszett, most más utakat kell bejárni, hogy ezekhez hozzájuthassunk. Jelenleg egyre több fórumon és formában olvashatunk az igény szerinti szoptatásról. Szülésfelkészítőkön, a védőnőnél, a gyermekorvosnál, mindenütt halljuk ezt a kifejezést, mégis, a tapasztalat azt mutatja, hogy ahány ember, annyiféle dolgot ért ez alatt a kifejezés alatt. Most lehetőség adódik egy rövid prezentáción illetve az azt követő beszélgetésen keresztül tapasztalatokat cserélni a szoptatás normál menetéről, a hozzátáplálásról, és mindarról, ami még felmerül. Igény szerint és szabadon.

Május 9. (csütörtök)

10:00 – Baba-mama klub

Rövidné Nyúl Bernadett dúla vezetésével

“Babák” című film vetítése

Thomas Balmes rendező négy kisbaba életének első évét mutatja be. A világ egymástól távoli részein járunk, Namíbia, Mongólia, Tokyo és San Francisco a helyszín, ahol nyomon követhetjük a csöppségek mindennapjait. Fejlett országok állnak szemben fejlődő országokkal. Felvetődik a kérdés – hol jobb felnevelni egy gyereket? Nyüzsgő nagyvárosban, a legnagyobb luxus közepette, babajógával és csoportterápiával, vagy a vadonban, ahol a gyerkőc porban csúszkál és a birkaitatóban fürdik? A meglepetés, hogy mind a négy gyerek hasonlóan kreatív és figyelmes, ugyanúgy fejlődik és tanul, a család anyagi helyzetétől és a társadalmi háttértől függetlenül.

A vetítés után beszélgetés a filmről

Május 10. (péntek)        

15:30 – Hancúr nap baba-mama angol

75 perces foglalkozás, ami 2 részből tevődik össze: 30 perces Helen Doron baba-mama angolozás + 45 perces kézműveskedés, hancúrozás. 

17:00 – Apa mesél

Talán nincs olyan ember-e világon, aki ne tudna legalább egy kedvenc mesét vagy választott mesehőst megnevezni.

17:30 – Kórházban háborítatlanul című film vetítése

Sokan azonosítják a háborítatlan szülést az otthon vagy születésházban történő szüléssel. Azok számára, akik szerint a kórházi környezet kizárja, hogy a szülés természetesen, saját ritmusában történhessen, ez a lélegzetelállítóan gyönyörű 20 perces brazíl film minden szónál szebben mutatja meg: így is lehet!

Moderátor: Rövidné Nyúl Bernadett- dúla

18:00 – Támogatás feltétel nélkül

Rövidné Nyúl Bernadett dúla előadása